روش های کلاهبرداری از حساب بانکی
کلاهبرداری از حساب بانکی به شیوههای مختلفی انجام میگیرد و در اغلب موارد مجرمان به وسیله همراه بانک و یا اینترنت بانک موجودی حساب شهروندان را به سرقت میبرند. کلاهبرداران با داشتن شماره کارت، کد CVV و رمز دوم میتوانند به راحتی فعالیتهای مجرمانه خود را انجام دهند. افراد سودجو با روشهایی مانند پیشنهاد شغلی، کسب درآمد در منزل، سرمایهگذاری برای پرداخت سود ماهانه، خرید ارز دیجیتال و… شهروندان را فریب میدهند و اطلاعات بانکی آنها را دریافت میکنند. اگرچه کلاهبرداری به وسیله وعدههای برنده شدن در قرعهکشی و یا سایتهای قمار قدیمی شده است. با این حال هنوز هم افراد زیادی با این روشهای فریبنده متضرر میشوند. علاوه بر آنچه گفته شد، برخی افراد عادت دارند که هنگام خریدهای روزانه در فروشگاهها رمز خود را با صدای بلند اعلام کنند، این کار موجب میشود تا به راحتی در دام کلاهبرداران بیفتند.
یکی از روش های کلاهبرداری از حساب بانکی مراجعه به شعب و ارائه مدارک جعلی است. مجرمان با داشتن اطلاعات هویتی سایرین و رسید خودپرداز میتوانند حساب جداگانهای در بانکها افتتاح نموده و از موجودی سایر حسابهای قربانیان برداشت کنند. علاوه براین برخی متخلفان اطلاعات بانکی خریداران را با دستگاه اسکیمر کپی کرده و از طریق اینترنت بانک یا درگاههای پرداخت به اهداف مجرمانه خود دست مییابند. دستگاه اسکیمر به عابر بانک و یا کارتخوان فروشگاهها متصل میشود و به وسیله آن اطلاعات بانکی افراد و حتی رمز عبور کارتها ذخیره میگردد. بعد از آن با ساخت کارت بانکی جعلی موجودی حساب افراد را به طور غیرقانونی برداشت میکنند.
واریز وجه به حساب بانکی و پولشویی
یکی از روش های کلاهبرداری از حساب بانکی واریز وجه برای دیگران است. متخلفان با انتقال وجه و خرید ارز دیجیتال یا برخی فعالیتهای مجرمانه دیگر از حساب بانکی دیگران سوء استفاده میکنند و اقداماتی مانند پولشویی انجام میدهند. توجه داشته باشید که اگر اشتباها به حساب بانکیتان پول واریز شد، بهتر است برای بازگرداندن آن چند روز صبر کنید. در صورتی که هیچ مورد مشکوکی مشاهده نکردید میتوانید به همان شماره شبا یا کارت بانکی که واریز اشتباه انجام داده است، وجه نقد را بازگردانید. یکی از روشهای پولشویی اجاره کردن حسابهای بانکی دیگران و سوء استفاده از آن است. کلاهبرداران پولهایی که از فعالیتهای مجرمانه و نامشروع کسب کردهاند از طریق انتقال وجه به حساب سایرین پنهان میکنند. باید دقت داشت که اجاره دادن حساب بانکی، معاونت در جرم محسوب میگردد و افراد متخلف به مجازاتی مشابه مجرم اصلی محکوم میشوند.
وب سایتهای قمار و شرطبندی به منظور پنهان کردن انتقال وجه و گردش نقدی خود، با اجاره کردن کارت سایرین اقدام به کلاهبرداری از حساب بانکی دیگران مینمایند. افرادی که حساب و یا درگاههای بانکی خود را به گردانندگان وب سایتهای شرطبندی اجاره دهند، در جرم آنها شریک خواهند بود. سالها است که سایتهای شرطبندی فعالیت میکنند و صاحبان آنها با وعدههای دروغین جوانان را فریب میدهند تا کارت بانکی خود را اجاره دهند. تا کنون افراد زیادی نیز فریب خوردهاند و به مجازاتهای سنگین حتی اعدام محکوم شدهاند. اگرچه برای مقابله با این گونه چالشهای اقتصادی و اجتماعی تیمهای تخصصی در نظر گرفته شده است. با این حال افراد نیز باید از همکاری با این وب سایتها و یا عضویت در آنها خودداری نمایند.
روشهای کلاهبرداری اینترنتی از حساب بانکی
برداشت غیر مجاز از کارتهای دیگران به صورت آنلاین یکی از مصادیق کلاهبرداری اینترنتی از حساب بانکی است. پرداخت آنلاین با مبلغ کمتر از صد هزار تومان به وسیله شماره کارت، کد CVV و رمز دوم قابل انجام است و برای مبالغ بیشتر باید از رمز پویا استفاده شود. یکی از شیوههای کلاهبرداری اینترنتی ورود کاربران از طریق وب سایتها یا اپلیکیشنهای تلفن همراه به درگاههای جعلی جهت پرداخت صورتحساب است. به عنوان مثال افراد به وسیله اپلیکیشنها و یا از طریق پیامک تلفن همراه به خرید بستههای اینترنت و یا برخی محصولات دیگر تشویق میشوند. بعد از آن با هدایت کاربران به وب سایت جعلی مشابه با درگاههای پرداخت بانکی به راحتی اطلاعات آنها مانند شماره کارت، رمز دوم و کد CVV در اختیار مجرمان قرار میگیرد.
در برخی موارد کلاهبرداری از حساب بانکی با فیشینگ و دسترسی غیر قانونی به اطلاعات هویتی افراد انجام میشود. این گونه جرایم معمولا با ارسال ویروس، تروجان و یا بدافزار به رایانه و تلفن همراه رخ میدهند. در این حالت علاوه بر دسترسی به دارایی افراد، سوء استفادههای دیگری مانند انتقال وجه و پولشویی نیز امکانپذیر خواهد بود. نرم افزارهای جاسوسی یا بدافزارها که با کلیک بر روی آگهیهای تبلیغاتی به صورت خودکار دانلود میشوند، یکی دیگر از روش های کلاهبرداری از حساب بانکی هستند. با این بدافزارها به صورت مخفیانه اطلاعات شخصی و بانکی افراد جمع آوری شده و در نهایت کلاهبرداران برداشتهای غیر قانونی خود را انجام میدهند.
مقابله با کلاهبرداری از حساب بانکی
یکی از مهمترین اقدامات برای مقابله با کلاهبرداری از حساب بانکی تغییر رمز کارت به صورت دورهای میباشد. این کار برای جلوگیری از سرقت موجودی حساب توسط مجرمانی که با اسکیمر و یا به شیوههای دیگر اطلاعات کارت بانکی افراد را مییابند، ضروری است. همچنین موقع استفاده از عابر بانک و یا کارتخوان فروشگاهها اگر هرگونه چسب کاری مشاهده کردید از پرداخت وجه و یا سایر اقدامات دیگر خودداری نمایید. به هیچ عنوان اطلاعات هویتی و بانکی خود را در اختیار سایرین قرار ندهید. به دلیل این که عواقب کلاهبرداری یا هرگونه سوء استفاده بر عهده صاحب حساب خواهد بود. بهتر است افراد رسیدهای عابر بانک و یا کارتخوان را دور بیندازند تا مجرمان به وسیله آنها نتوانند حساب جعلی بسازند.
به منظور جلوگیری از فیشینگ و یا سوء استفادههای پیامکی باید نسبت به استعلام نام مالک شماره تلفن و یا مشاهده مجوزهای وب سایت اقدام شود. با نصب آنتی ویروس، فایروال و سایر نرم افزارهای امنیتی احتمال به سرقت رفتن اطلاعات هویتی و بانکی افراد به وسیله تروجان و سایر بدافزارها کاهش خواهد یافت. یکی دیگر از راهکارها برای مقابله با برداشتهای غیر مجاز از حساب بانکی استفاده از رمز پویا به جای رمز دوم است. در هر صورت افراد با مشاهده هرگونه مورد مشکوک و یا پیگیری سرقت از حساب بانکی میتوانند از طریق وب سایت پلیس فتا و یا شماره تماس 096380 تخلفات انجام گرفته را گزارش دهند.
پیگیری سرقت از حساب بانکی
قربانیان کلاهبرداری از حساب بانکی میتوانند با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی، دادسرا و یا کلانتری محل سکونت خود اقدام به ثبت شکایت نمایند. همچنین وکلای دادگستری در این زمینه خدمات مشاورهای و راهنماییهای لازم را به شهروندان ارائه میدهند. در اغلب اوقات کلاهبرداریهای بانکی به صورت آنلاین انجام میشوند و در حال حاضر دادسرای ویژهای جهت رسیدگی به جرایم رایانهای و کلاهبرداریهای اینترنتی تشکیل شده است. در صورت سرقت از حساب بانکی پلیس فتا برخی اقدامات را جهت شناسایی مجرمان انجام خواهد داد. افراد با مراجعه به آدرس وب سایت پلیس فتا (Cyberpolice.ir) در هر ساعت از شبانه روز میتوانند گزارشهای خود را برای پیگیری سرقت از حساب بانکی ارسال نمایند. البته افراد متضرر توجه داشته باشند که علاوه بر گزارش به پلیس فتا باید برای جبران خسارت، شکایت افراد در دفاتر خدمات قضایی ثبت شود.
مجازات کلاهبرداری از طریق حساب بانکی
شیوههای مختلفی برای کلاهبرداری از حساب بانکی وجود دارد و معمولا برداشتهای غیر مجاز به صورت آنلاین انجام میشوند. پرداختهای آنلاین نقش مهمی در زندگی روزمره افراد پیدا کردهاند و استفاده از همراه بانک، اینترنت بانک و درگاههای پرداخت امری اجتناب ناپذیر شده است. با توجه به توسعه فضای مجازی، جرایم مرتبط با کلاهبرداریهای اینترنتی رو به افزایش میباشد و مجازاتهای مربوط به آنها متفاوت است. طبق قانون کلاهبرداران به مجازاتهایی مانند یک تا سه سال حبس، پرداخت جریمه نقدی و بازگرداندن دارایی به صاحب آن محکوم میشوند. اگر ارتکاب جرم توسط کارکنان دولت و یا سازمانهای وابسته انجام گیرد، برای جرایم ساده به مجازات یک تا هفت سال حبس و انفصال از خدمت محکوم خواهند شد.