شیوههای کلاهبرداری از طریق تلگرام
کلاهبرداری از طریق تلگرام به شیوههای متنوعی رخ میدهد. افراد متخلف معمولا با سرقت اطلاعات شخصی و یا بانکی اقدام به خالی کردن حساب کاربران مینمایند. به عنوان مثال با ارسال پیامهایی مبنی بر پیشنهاد شغلی و یا ترفندهای مختلف اطلاعات هویتی و بانکی افراد را دریافت میکنند. بعد از آن با پیدا کردن رمز دوم و شماره کارت به وسیله اینترنت بانک و یا سایر برنامههای پرداخت آنلاین امکان برداشت غیر مجاز خواهند داشت. علاوه بر این هکرها با ارسال لینکهای آلوده به بدافزار و فیشینگ میتوانند به اطلاعات حساب کاربری افراد دسترسی پیدا کنند.
شیوههای دیگر کلاهبرداری از طریق تلگرام فروش کالاهای تقلبی و یا عدم ارسال کالا است. کلاهبرداران با انتشار تبلیغات در وب سایتهای محبوب قیمتهای پایینتری را برای فروش محصولات پیشنهاد میدهند. بعد از واریز وجه توسط مشتریان هیچ کالایی برای آنها ارسال نمیشود و یا خریداران با محصولات تقلبی مواجه خواهند شد. کلاهبرداران تلگرامی معمولا با شماره تلفنهای جعلی و حساب بانکی دیگران فعالیت مجرمانه انجام میدهند. بنابراین پیگیری کلاهبرداری تلگرامی و دسترسی به آنها فقط از طریق مراجع قضایی امکانپذیر خواهد بود.
در برخی موارد افراد کلاهبردار کاربران تلگرام را به سمت یک وب سایت دیگر هدایت میکنند و از این طریق به اهداف سودجویانه خود میرسند. به عبارتی از محبوبیت برنامه تلگرام سوء استفاده کرده و به وسیله وب سایتهای خود، رایانه یا تلفن همراه دیگران را هک میکنند. اگرچه کلاهبرداران نمیتوانند از طریق برنامه تلگرام انتقال وجه انجام دهند و یا به حساب بانکی متصل شوند. با این حال به وسیله سرقت اطلاعات هویتی و بانکی دیگران میتوانند با درگاههای پرداخت فقط در چند دقیقه موجودی حساب قربانیان را انتقال دهند.
کلاهبرداری ربات تلگرام
یکی از مهمترین هشدارهایی که درباره کلاهبرداری ربات تلگرام (telegram bot) داده میشود این است که برخی از آنها با حساب کاربری جعلی ساخت شدهاند. رباتهای تلگرامی پیامها را به شکل اتوماتیک ارسال و ذخیره میکنند. تمامی رباتها از طریق همین برنامه فعال شده و نیازی به نصب ندارند. به طور معمول مجرمان از طریق رباتهای تلگرام محصولات خود را به صورت غیرقانونی به فروش میرسانند و ممکن است اطلاعات هویتی و جزئیات حساب بانکی افراد در دسترس آنها قرار بگیرد. برخی کلاهبرداران از طریق رباتهای تلگرامی و دریافت آدرس کیف پول ارز دیجیتال به راحتی از دارایی افراد مطلع میشوند. در صورتی که رمز عبور کیف پول را نیز از کاربران بگیرند به راحتی میتوانند ارز دیجیتال آنها را به سرقت ببرند.
گاهی اوقات بدون اطلاع اشخاص و از طریق رباتهای تلگرام، حساب کاربری آنها به کانالها و گروههای کلاهبردار اضافه میشود. برای جلوگیری از این موضوع باید از طریق بخش تنظیمات (Setting) و منوی حریم خصوصی و امنیت (Privacy And Security) گزینه گروهها و کانالها (Group And Channel) به مخاطبین من (My contact) تغییر کند. به این ترتیب فقط مخاطبان میتوانند حساب کاربری را به کانالها و گروههای دیگر اضافه کنند. اگر با ربات مشکوک مواجه شدید، برای توقف فعالیت آن باید از گزینه Stop در پایین صفحه استفاده کنید. موضوع قابل توجه این است که پیگیری کلاهبرداری تلگرامی و یافتن مجرمان در کشورهای دیگر کار راحتی نیست و میبایست قبل از هرگونه ضرر و زیان مالی از وقوع آن جلوگیری شود.
از کجا بفهمیم کانال تلگرام کلاهبرداری است؟
برای جلوگیری از کلاهبرداری از طریق تلگرام، افرادی که قصد معاملات بزرگ را دارند بهتر است با این برنامه انعقاد قرارداد و سایر فعالیتهای مرتبط را انجام ندهند. اگرچه برنامه تلگرام یکی از امنترین پیام رسانها میباشد اما شناخت کانالهای تلگرامی کلاهبردار کار سختی است. بهتر است با افراد، کانالها و رباتهای تلگرامی که از کاربران اطلاعات شخصی، شماره کارت بانکی، جزئیات کیف پول ارز دیجیتال و… را میخواهند ارتباطی برقرار نشود. کاربران باید همواره به یاد داشته باشند که شرکتهای دولتی و یا خصوصی از طریق تلگرام اطلاعات هویتی افراد را دریافت نمیکنند و به این منظور برای آنها پیام نمیفرستند. برخی افراد با وعده استخدام با حقوق بالا به وسیله این برنامه مصاحبه میکنند و به این منظور از کارجویان پول میگیرند. این فعالیت نوعی کلاهبرداری از طریق تلگرام محسوب میشود.
یکی از راههای کلاهبرداری از طریق تلگرام فروش محصولات به شکل غیر قانونی است. در این مواقع تا قبل از مشاهده کالا بهتر است هیچ وجه نقدی پرداخت نشود. علاوه بر این ممکن است کلاهبرداران خود را پشتیبان تلگرام معرفی کنند و از افراد اطلاعات حساب کاربری آنها را بخواهند. کاربران تلگرام باید توجه داشته باشند که به هیچ عنوان نباید رمز عبور تلگرام و یا سایر موارد را در اختیار دیگران قرار بدهند. بهتر است قبل از عضویت در کانالها و گروههای تلگرام به موضوعاتی مانند میزان بازدید هر پست، تعداد پستها در یک روز و افزایش سریع اعضای کانال در بازه زمانی کم توجه شود. اگر طی یک یا دو روز چندین هزار نفر به گروه تلگرامی یا کانال اضافه شدند، به احتمال زیاد اعضای آن غیر واقعی هستند.
کلاهبرداری ارز دیجیتال در تلگرام
جرایم زیادی در رابطه با سرقت آدرس کیف پول و یا فروش ارز دیجیتال تقلبی از طریق تلگرام انجام میگیرد. شکایت از خرید اینترنتی تلگرامی و جبران خسارت سرقت ارزهای دیجیتال ممکن است فرایندی زمانبر باشد. بنابراین بهتر است با افزایش آگاهی در این زمینه از بروز خسارات مالی پیشگیری شود. امروزه کلاهبرداران به اندازهای حرفهای هستند که حتی توانستهاند در کشورهای خارجی شرکتهای سرمایهگذاری را با استفاده از گروههای چت تلگرام فریب دهند. تا کنون چندین هزار نفر در کشورهای مختلف به وسیله تلگرام و انتقال ارز دیجیتال متضرر شدهاند. به طوری که طبق آخرین اخبار مبلغ کلاهبرداری ارزهای دیجیتال در جهان به بیش از یک میلیارد دلار رسیده و در اغلب موارد به وسیله برنامههایی مانند تلگرام و متا این جرایم رخ داده است.
یکی از پرتکرارترین کلاهبرداریهای ارز دیجیتال فریب افراد برای سرمایهگذاری با بازدهی بسیار بالا است. افراد سودجو به وسیله کانالهای تلگرامی و گروههای چت، دارایی مردم کشورهای مختلف را از طریق انتقال ارز دیجیتال به دست میآورند و بعد از مدتی حسابهای کاربری خود را حذف میکنند. نوع دیگر کلاهبرداری خرید و فروش ارز دیجیتال است. فروشندگان کلاهبردار با تبلیغات دروغین و پیشنهادات تخفیف افراد را به معامله ارز دیجیتال مانند بیت کوین از طریق رباتها و کانالهای تلگرام ترغیب میکنند. بعد از دریافت پول از خریداران هیچ ارز دیجیتالی به کیف پول آنها ارسال نمیشود. افراد متضرر برای شکایت از خرید اینترنتی تلگرامی باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنند.
نحوه پیگیری کلاهبرداری تلگرامی
برای جبران خسارت مالی میبایست شکایت از خرید اینترنتی تلگرامی در دفاتر خدمات قضایی ثبت گردد. بعد از آن پیگیری کلاهبرداری تلگرامی توسط دادسراها و پلیس فتا انجام خواهد شد. تلگرام تضمین کرده است که برای مقابله با کانالهای کلاهبردار اقدامات جدی را در نظر گرفته تا از بروز جرایم پیشگیری نماید. افرادی که با کلاهبرداریهای تلگرامی مواجه شدهاند میتوانند گزارش حساب کاربری و یا کانالهای سودجو را به پشتیبانی این برنامه ارسال کنند. معمولا پشتیبانی تلگرام حسابهای کاربری متخلف را برای مدت مشخصی محدود میکند.
در رابطه با کلاهبرداری از طریق تلگرام هر شخصی که از یک حساب کاربری، کانالها، گروهها و رباتهای برنامه شکایت کند در مراجع قضایی رسیدگی خواهد شد. عدم آگاهی افراد از شیوههای کلاهبرداری، نحوه شکایت و پیگیری آن موجب شده است تا عموم مردم در رابطه با جبران خسارات مالی و پیگیری کلاهبرداری تلگرامی اقدامی نکنند. تماس با این سازمان از طریق شماره تلفن 096380 امکانپذیر است. وب سایت پلیس فتا به صورت شبانه روزی تمامی گزارشات مردمی را دریافت میکند و مشاورههای لازم را ارائه میدهد. شماره پلیس فتا در تلگرام وجود ندارد و افراد باید به وب سایت این سازمان مراجعه کنند.